Ossobuco

AuteurJosCategorie, , , MoeilijkheidGemiddeld

Een Italiaans vleesgerecht om nooit meer te vergeten

Goed voor4 Porties
Kook Tijd5 uren

Deze ossobuco laat zich heel goed combineren met aardappelpuree en doperwten. Een fantastisch warm herfst- en wintergerecht waarmee je op iedereen aan tafel indruk maakt. En vrij simpel om te bereiden. Je kunt de ossobuco ook één of twee dagen van tevoren maken (bijv. in het weekend) en dan gewoon opwarmen tijdens het koken van de aardappels en erwtjes als je het wilt eten.

 2 runderschenkels
 2 winterpenen
 2 takken bleekselderij
 2 knoflooktenen
 1 ui
 1 blik tomatenblokjes
 halve liter vleesbouillon
 2 glazen rode wijn
 2 glazen witte wijn
 2 takjes rozemarijn
 handvol basilicum blaadjes

1

Wrijf de schenkels in met bloem en zout en peper en bak ze aan in olijfolie

2

Snijd terwijl ze bakken de groenten.

3

Bak nu de groenten mee met het vlees totdat ze glazig beginnen te worden

4

Meng nu de tomatenblokjes, wijn, bouillon en gehakte kruiden met het vlees en de groenten. Gebruik zoveel bouillon dat het qua dikte het midden heeft tussen soep en saus. Er zal tijdens het stoven vocht verdampen.

5

Laat dit een flink aantal uren stoven (met deksel en minimaal 4 uur) op het kleinste pitje dat je hebt, liefst met een sudderplaatje. Nog beter: maak dit gerecht in een pan die in de oven kan en zet het zes uur lang in een oven van ca. 80 graden.
Roer af en toe door om te kijken of er niet teveel vocht verdampt is. Je kunt dan wat extra bouillon toevoegen.

6

Haal het vlees uit de pan, verwijder de botten en het overtollig vet. Snijd het in blokjes en doe het terug in de pan en roer het om. Je kunt het nu, om direct op te eten, nog even op een hoger vuur nog wat inkoken, of laten afkoelen en wegzetten in de koelkast

7

Warm op het moment dat je het wilt eten de ossobuco op en maak aardappelpuree (kruimige aardappels, flinke scheut melk en dikke klont roomboter en niet te lang roeren) en doperwten. Leg in het midden van bord een bergje aardappelpuree, giet de ossobuco er omheen en leg er aan één kant de doperwten er bovenop.
Mangia gustoso!

Ingrediënten

 2 runderschenkels
 2 winterpenen
 2 takken bleekselderij
 2 knoflooktenen
 1 ui
 1 blik tomatenblokjes
 halve liter vleesbouillon
 2 glazen rode wijn
 2 glazen witte wijn
 2 takjes rozemarijn
 handvol basilicum blaadjes

Instructies

1

Wrijf de schenkels in met bloem en zout en peper en bak ze aan in olijfolie

2

Snijd terwijl ze bakken de groenten.

3

Bak nu de groenten mee met het vlees totdat ze glazig beginnen te worden

4

Meng nu de tomatenblokjes, wijn, bouillon en gehakte kruiden met het vlees en de groenten. Gebruik zoveel bouillon dat het qua dikte het midden heeft tussen soep en saus. Er zal tijdens het stoven vocht verdampen.

5

Laat dit een flink aantal uren stoven (met deksel en minimaal 4 uur) op het kleinste pitje dat je hebt, liefst met een sudderplaatje. Nog beter: maak dit gerecht in een pan die in de oven kan en zet het zes uur lang in een oven van ca. 80 graden.
Roer af en toe door om te kijken of er niet teveel vocht verdampt is. Je kunt dan wat extra bouillon toevoegen.

6

Haal het vlees uit de pan, verwijder de botten en het overtollig vet. Snijd het in blokjes en doe het terug in de pan en roer het om. Je kunt het nu, om direct op te eten, nog even op een hoger vuur nog wat inkoken, of laten afkoelen en wegzetten in de koelkast

7

Warm op het moment dat je het wilt eten de ossobuco op en maak aardappelpuree (kruimige aardappels, flinke scheut melk en dikke klont roomboter en niet te lang roeren) en doperwten. Leg in het midden van bord een bergje aardappelpuree, giet de ossobuco er omheen en leg er aan één kant de doperwten er bovenop.
Mangia gustoso!

Ossobuco